Skyting er en flott hobby med et meget godt miljø. I Norge er det over 140.000 medlemmer i Det frivillige skyttervesen (DFS). Det er alle typer mennesker som holder på med skyting i Norge og medlemmene i DFS er fra 10 år og helt opp til 80 pluss. Kostnader ved å starte med skyting som hobby er ikke billig. Vi ønsker å se så mange som mulig melde seg inn i sitt lokale skytterlag, men vi skal ikke legge skjul på at skyting er ikke en billig sport. For deg som vurderer å ta opp skyting har vi nedenfor laget en oversikt over ulike kostnader du kan regne med. 

Kurs:

Før du kjøper våpen og utstyr bør du begynne med en del grunnleggende kurs. De fleste lokale klubber som er medlem av enten DFS eller NSF vil kunne tilby det meste av kurs. Først og fremst bør man delta på et sikkerhetskurs. Dette vil gi en generell innføring i sikkerhet hva gjelder ulike typer våpen, oppbevaring og ikke minst hvordan man skal opptre på en skytebane. Etter at man har gjennomført et sikkerhetskurs er det vår anbefaling at man melder seg på et nybegynnerkurs for skyting på bane. Disse kursene bygger videre på det man lærte under sikkerhetskurset og gir en videre opplæring i ulike våpen og ammo. Etter endt nybegynnerkurs kan man velge å gå videre på et fordypende kurs som fokuserer mer på teknikk og skytestillinger for de ulike våpenklassene. Det er egne kurs for rifle, luftvåpen, pistol og hagle.

Kostnader:

Et sikkerhetskurs koster rundt 700 kroner. Et nybegynnerkurs må man regne med å betale 700-1.200 kroner for, avhengig om man er junior, senior eller voksen. Videregående kurs varierer mye i pris. Det hele avhenger av hvor mange timer og dager kurset varer og kostnad av ammo, men som en tommelfingerregel kan man si at et videregående kurs koster mellom 1.000 og 1.500 kroner. I tillegg kan man regne med 300 til 500 kroner ekstra for ammo.

Det fine med alle disse kursene er at de fleste klubber vil kunne stille med alt av våpen. Slik unngår man å gå til innkjøp av et våpen før man vet hva som passer en, og hvilket våpen man trives best med. 

Våpenkostnad:

Det å skulle gå til innkjøp av et eget våpen er litt som å kjøpe en ny bil, butikkene er fulle av ulike våpen og kostnadene spenner fra noen hundrelapper for et luftvåpen, til titalls tusen for en rifle eller hagle av ypperste klasse. Nå kan man selvsagt kjøpe våpen brukt, men da bør man sikre seg ved å få det kontrollert av en våpensmed eller lignende. Ønsker man å starte med et luftvåpen må man regne med at prisen vil være rundt 3-4.000 kroner for et kvalitetsvåpen med det man trenger av utstyr til våpenet og 500 runder ammo.

Ønsker man å skyte med rifle kommer det helt an på hvor stort kaliber man ønsker å skyte med. Skal man ta utgangspunkt i en rifle midt på treet med kaliber .34 kan man regne med å betale fra 7.000 til 12.000 kroner. For den prisen får man en god rifle til både bane og jakt.

Er det et haglegevær som frister mest er det mye å velge i. Først må man bestemme om man ønsker en standardhagle eller en pumpehagle for konkurransebruk. Begge typer kommer i et uendelig utvalg og prisene kan svinge fra 8.000 til godt over 60.000 kroner, men for en god hagle som kan brukes til både jakt og leirdueskyting får man mye våpen til en nybegynner for rundt 12.000 kroner.

Utstyr:

Når det kommer til utstyr som klær, sko, briller, hørselsvern etc. er det lurt å starte litt enkelt og heller jobbe seg oppover. Besøk en respektert sportsbutikk eller snakk med medlemmer av klubben. Husk at det er sjelden det dyreste utstyret er best, og dine klubbkamerater har helt sikker liggende en del brukt utstyr du kan kjøpe for en rimelig penge. Om du har et budsjett på 4-8.000 kroner kommer du langt.

Privacy Policy