Luftpistoler er ikke det de en gang var. Går man noen tiår tilbake i tid hadde alle nabolag en eller flere unger med en luftpistol eller luftgevær. På den tiden var det mer et leketøy enn noe annet. I dag er dog luftpistoler mye mer enn bare lek. Om du vurderer å starte med skyting er faktisk luftvåpen et flott sted å starte. Våpen som bruker luft som energikilde er ikke noe nytt, slike våpen har faktisk eksistert helt siden tidlig på 1500-tallet og har vært brukt til jakt i mange hundre år. Selv militæret i mange europeiske land brukte i mange år luftvåpen. Under første verdenskrig hadde både Tyskland, Østerrike og Frankrike egne snikskytter som utelukkende bruke luftvåpen i deres oppdrag. Luftvåpen var lette å frakte med seg, de har lett ammo og de er nesten lydløse. Med andre ord, perfekt for en snikskytter som ikke ønsker å bli oppdaget.

Luftvåpen i konkurranse

Som med mange andre våpenkonkurranser startet også konkurranser med luftvåpen i det militære. De aller første offisielle konkurransene med luftvåpen ble avholdt i militær regi i Tyskland på tidlig 1800-tall. Siden har sporten vokst seg stor og i dag er det både nasjonale og internasjonale konkurranser over hele verden. Om man betviler at luftpistol er en anerkjent sport kan vi fortelle at 10 meter luftpistol og 10 meter luftgevær har vært OL-gren i over 80 år.

I Norge har det vært organisert luftvåpenkonkurranser siden 1890-tallet, og i dag er luftpistol og luftrifle også en viktig del av det årlige arrangementet Landsskytterstevnet. Samlet er det over 25.000 aktive utøvere med luftvåpen i Norge i dag. Selv om luftvåpen for mange er deres første våpen i ung alder, er det mange som holder seg til luftvåpen hele sin karriere som skytter. 

Typer våpen

I dag er det ikke enkelt å se forskjell på et luftvåpen og et ekte våpen. De siste 10-15 årene har det blitt mer og mer vanlig å kopiere ekte våpen når man skal produsere luftvåpen. Dermed er det bare vekten eller et trent øye som kan avsløre forskjellen mellom ekte og luft. Luftvåpen kommer i dag i en rekke ulike våpentyper, og selv om pistoler fortsatt er den mest populær varianten innen luftvåpen, får man også kjøpt luftrifler og automatvåpen av høy klasse. Uansett type luftvåpen det er snakk om deles de inn i tre grupper ut fra type ladesystem de bruker.

Den første typen luftvåpen og som minner mest om de første våpnene som ble produsert på 15- og 1600-tallet, er fjærstempelpistoler. Disse bruker det man kaller mekanisk kraft for å lade våpenet. Om du har sett luftvåpen før, har du sikkert sett skytter dele våpenet i to før de lukker den igjen. Dette kalles å “knekke” våpenet og har to funksjoner; det gjøres både for å lade våpenet, men også for å bygge opp lufttrykk i våpenet.

Den andre typen luftvåpen vi har er Pneumatiske luftvåpen. Disse benytter seg av en intern lukket luftkapsel som energikilde for avfyring av prosjektilet. Våpen som dette kan fylles med en kompressor eller en høytrykks håndpumpe. Avhengig av størrelsen på våpenet kan man etter at tanken er fylt avfyre opp til 3000 runder med ammo før man igjen må fylle tanken.

Tredje og siste type luftvåpen er den mest moderne CO2-våpenet. Disse våpnene bruker små gassflasker som enten er plassert under løpet på våpenet eller skjult i kolben eller grepet. CO2-våpen er den eneste typen våpen av denne typen som kan komme i form av et automatvåpen. Avhengig av størrelsen på gassbeholderen kan man avfyre mellom 3.000 og 5.000 runder ammo.

Privacy Policy