Ruger er en amerikansk våpenprodusent som ble grunnlagt av William B. Ruger og kompanjongen Alexander McCormick Sturm i 1949, og selskapet har vært registrert på børsen siden 1969. Selskapet bærer i dag navnet Sturm, Ruger & Co. Inc., men er best kjent under sitt originale navn Ruger Weapons. Selskapet har i alle år holdt til i Southport, Connecticut, og er i dag arbeidsgiver til mer enn 2.000 personer. Ruger er spesielt kjent for sine halvautomatiske gevær, hagler, halvautomatiske pistoler og single double action revolvere.

Da William B. Ruger og Alexander McCormick Sturm grunnla selskapet i 1949 hadde de sin fabrikk på et like maskinverksted de leide i sentrum av Southport, Connecticut. Før de grunnla selskapet hadde begge parter liten til ingen erfaring med skytevåpen, det var kun Bill Ruger som tidligere hadde lekt seg litt hjemme i garasjen sin med å kopiere den japanske Baby Nambu pistolen. Ruger hadde plukket opp et utslitt eksemplar av pistolen som var mye i bruk under første verdenskrig. Pistolen var i så dårlig stand at det ikke gikk an å reparere den. Da bestemte Ruger seg for å lage sin egen kopi, og etter flere mislykkede forsøk, lyktes han til slutt med å lage to tro kopier av den japanske pistolen. Det var på grunnlag av denne suksessen at Ruger bestemte seg for å starte sin egen våpenfabrikk.

Det første våpenet

Etter at de to kompanjongene hadde skrapt sammen den de klarte av penger og signert en leieavtale på et gammelt maskinverksted i sentrum av byen, gikk de i gang med å designe det de håpet skulle bli en pistol som fikk hele verden av våpenelskere til å sperre opp øynene. Grunnlaget for det som skulle bli den aller første offisielle pistolen produsert av Sturm, Ruger & Co fant Ruger ved å kombinere utseende til en 9mm Luger og en amerikansk Colt Woodsmann. Luger var en tysk pistol som var førstevalget til den tyske hæren under andre verdenskrig, og har siden vært et ettertraktet våpen blant samlere verden over. Colt Woodsman på sin side var en av de aller mest populære pistolene noen gang produsert av den amerikanske storheten. Det å kombinere det beste fra to velkjente pistoler, som skyttere over hele verden hadde et forhold til, skulle vise seg å være en genistrek av Ruger. Lanseringen av den .22 kalibrede pistolen ble en kjempesuksess og Ruger solgte 4.200 pistoler på 12 måneder.

Etter suksessen med sin første pistol lanserte Ruger året etter en .22 kalibret LR rimfire på det amerikanske markedet. Igjen beviste Ruger at han kunne produsere våpen som folket ville ha. I årene som fulgte lanserte Ruger en rekke nye våpen, og fabrikken ble viden kjent for sine halvautomatiske rifler. Riflene var lette i vekt, relativt billig og meget god kvalitet. Dette resulterte i at Ruger i løpet av få år tok store markedsandeler fra andre langt mer etablerte produsenter både i USA og Europa.

Selv i dag, snart 70 år etter at selskapet ble grunnlagt, dominerer Ruger markedet med sine .22 rimfire og halvautomatiske pistoler som Ruger MK II og Ruger MK III, begge etterkommere av Rugers aller første pistol fra 1949. Ruger har fabrikker i Newport, New Hampshire og Prescott, Arizona, som alle produserer jern og støpegods til deres fabrikk i Southport. I tillegg har de sin egen fabrikk som produserer stål og titan støpegods til flere av de aller største navnene innen golfkøller.

Etter Alex Sturms død i 1954 fortsatte William B. Ruger som leder for selskapet. En posisjon han hadde helt fram til sin død i 2002 da C. Michael Jacobi overtok. Fra 1949 og fram til 2002 produserte Ruger over 20 millioner skytevåpen, og tilbyr i dag en lang rekke våpenmodeller for jakt, konkurranse og selvforsvar.

Privacy Policy